Hoppa till innehåll

Kraftringen läcksökning

Artikel hämtad från Kraftringen

Läcksökning utförd av vårt tekniska sökteam Fredrik & Bella

08 december 2021 

Specialutbildad hund sniffar fram etanolläcka i Stångby 

I Stångby har vi på Kraftringen gjort en lokal energihubb som baseras på geoenergi. Det innebär att vi har borrat ett antal djupa energibrunnar där det mellan energibrunnarna och ett teknikhus går plastslangar fyllda med etanol.

Etanolen cirkulerar och ”tar med sig” värme och kyla från marken, så att den kan distribueras vidare från teknikhuset till bostäder och verksamheter som byggs i det intilliggande området. Vår byggnation är i princip redan klar och planen är att börja leverera byggvärme nu i årsskiftet.

Avgrävd etanolslang ställer till problem

Nyligen hände det som inte bör hända. En schaktentreprenör råkade gräva sönder en av slangarna och etanol läckte ut i marken. Såklart är det aldrig bra med läckor. Det är dock, i detta fall, inte farligt för miljön.

Problemet var att vi visste att det hade skett en läcka men att det var oklart varavgrävningen hade skett.

Hur tar man då reda på var läckan skett så att man kan laga skadan?

Ibland kan det gå illa, men det finns innovativa sätt att lösa problem. Jon Svärd, en av Kraftringens energiexperter, kom på en lite annorlunda idé – att hyra in en hund som är expert på att känna doften av etanol! 

Sagt och gjort. Häromdagen var hunden på uppdrag ute i Stångby tillsammans med sin hundförare.

Hunden övade först på en gräsyta där man hade markerat med en droppe alkohol av samma sort som vid det misstänkta läckaget. Därefter sökte hunden på det aktuella området – och vi kan med 99% säkerhet påstå att vi (hunden) nu hittat läckaget eftersom den markerade tydligt genom att lägga sig ner.

Tack vare detta slipper schaktentreprenören nu att gräva i blindo efter läckan och kan med mindre insats åtgärda den skadade ledningen. Människans bästa vän har hjälp oss att spara både pengar och tid. Visst är det härligt när ny teknik kombineras med en skarp nos.

En hund ligger på marken